Reklama
 
Blog | Zdeněk Zajíček

Inovovat stát zevnitř jednoduše nejde. Existuje ale řešení.

Od února 2025 mají být všechny služby státu pro občany dostupné také digitálně. To se však neobejde bez toho, abychom do přípravy zapojili obrovský potenciál našich lidí. V soukromé sféře to již dnes jde. Mnohé české firmy a společnosti získávají významné úspěchy a ocenění ve světě a je o ně zájem. To, co se daří v privátní sféře, kupodivu na úrovni státu zatím moc nejde. A když už se něco podaří, máme tendenci to spíše relativizovat, než abychom to prodali jako něco, co je hodné následování. Schází nám respekt, úcta a zdravé sebevědomí.

Příčin takového stavu je více. Něco je součástí naší národní povahy, něco pozůstatkem náhledu na funkce státu ve stylu Rakouska-Uherska. Jsou zde samozřejmě i zbytky uvažování z doby komunismu, kdy strana a vláda řídila stát do posledního vyrobeného špendlíku. Nad tím však nemá smysl příliš dumat, důležité je pohnout se dál.

Je ale zřejmé, a mám s tím i bohaté zkušenosti z prosazování digitalizace české veřejné správy, že se nedá moc počítat s iniciativou a kreativitou ze strany státního úřednického aparátu. Tím ale netvrdím, že by tam nebyli lidé, kteří jsou inovativní a plní elánu něco změnit. Pokud ale politici, kteří jsou u vesla, nezaujmou k změnám či projektům jasné stanovisko, pak je téměř jisté, že do vyjasnění vztahu politické reprezentace se nedá počítat s nadšeným vrháním se úředníků do nových řešení. Stát se inovovat zevnitř prostě jednoduše nedá.

Reklama

Ostatně od úředníků nelze takový proaktivní přístup ani očekávat. Platí totiž, že úřad a úředník může dělat jen to, co má zákonem uloženo a nic jiného. Další podzákonné předpisy a nařízení je limitují ještě více, aby nemohli svého postavení zneužít. To jim velmi svazuje ruce a každý, který se vymkne z nastavených pravidel, je automaticky podezřelý a mohl by se časem dočkat dokonce obvinění ze zneužití či využití úřední pozice. To pochopitelně ke kreativitě a smyslu pro inovace u státních úředníků nepřispívá a ani nemůže. K zakonzervování tohoto stavu svým způsobem přispěl také služební zákon.

Jak tedy stát inovovat? Neobejde se to bez politiků, kteří chtějí stát zefektivnit a modernizovat. Pokud mají dostatečný mandát od voličů, mohou nastavit ve svých programech potřebný směr, kam se má vývoj ubírat. Musí také poskytnout podporu těm úředníkům, kteří mají chuť pomáhat změnám. A rovněž přijmout zákonnou podporu pro požadované změny. Inovační proces státu musí vycházet z podobných principů, z nichž vychází i firmy směrem ke svým zákazníkům. To znamená zaměřit se na potřeby klienta, v případě státu tedy občana nebo podnikatele.

Jako příklad dobré inspirace státu soukromým sektorem může posloužit ověřování identity. Bankovní sektor musel v rámci přechodu na internetové bankovnictví zajistit bezpečný a spolehlivý způsob ověření identity svých klientů. Přitom je nucen své postupy a technologie neustále vylepšovat, zachovávat příjemný uživatelský zážitek a dbát na důvěryhodnost a bezpečnost používaných identitních prostředků. Jsem rád, že jsem jako prezident ICT Unie ve spolupráci s Bankovní asociací našli cestu, jak tento záměr představit politikům napříč politickým spektrem a dokázali jsme je v krátké době přesvědčit, že by bylo vhodné uzákonit takový způsob ověřování identity, který využívají banky pro přístup do internetového bankovnictví, i pro celou českou veřejnou správu. Tento klíčový milník v rozvoji českého eGovernmentu znamenal, že stát rázem získal více jak 5 miliónů občanů, kteří budou moci k digitálním službám státu přistupovat známým a jednoduchým způsobem. Zároveň se dá očekávat, že k ověřování identity prostřednictvím BankID přistoupí masivně i komerční subjekty a z bankovní identity se stane nejrozšířenější identitní prostředek, kterým se budeme moci identifikovat v online světě.

Přál bych si, abychom našli takových způsobů spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem co nejvíce, protože stát na rozdíl od privátního sektoru nemá ve své DNA z principu zakódovanou inovaci. Je určitě více oblastí, ve kterých se dá taková vzácná symbióza státu a privátního sektoru najít. Obzvláště pokud bude schopná usnadnit občanům a podnikatelům jejich život. Je k tomu potřeba odvaha politiků a vůle vystoupit z pomyslné české byrokratické tradice. Nebo, jak se říká, krabice.